Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2006 13:28 - КАКВО Е РЕЙКИ
Автор: reiki Категория: Други   
Прочетен: 22042 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.07.2008 17:20


Изкуството да лекуваш с полагане на ръце е познато още от дълбока древност. 
Хората го правят от зората на човечеството. Това е един природен инстинкт - да положиш ръце върху болното място, върху някой, който не се чувства добре. Когато дете се нарани, често майката полага ръце на нараненото място. 
Човешкото докосване носи лечебна сила и любов. 
Енергията, която се отдава по този начин, ни е известна с много имена. В Китай тя е “чи”, за индийците е “прана”, в Япония я наричат Kи.

Рейки е и система за енергийно лечение и просветление, която ни позволява по един безлекарствен и природосъобразен начин да лекуваме себе си и хората около нас. Една древна и проста система за лечение чрез полагане на ръце. Това е нещо, което всеки може лесно да научи и използва. Необходимо е само желание, след което остава да се получи инициация от легитимен Рейки учител (мастер).

Рейки е енергията на баланса и хармонията и здравето. 
Рейки работи на всички нива: физическо, емоционало, ментално и духовно. Изчиства тялото от “негативните” натрупвания и го зарежда с нова енергия.

Рейки действа благотворно и ускорява възстановяването, например след нараняване; понижава кръвното налягане; намалява или отстранява стреса и всички негови последствия, работи успешно за контрол над болката - всичко това се явява резултат на стимулираните естествените оздравителни способности на организма.

Рейки не е религия, нито е свързано с Ню Ейдж практиките. Практикуват го християни, будисти, шинтоисти, мюсюлмани, защото то е духовна и лечебна практика, работеща за най- висше човешко и вселенско благо.

В превод Рейки представлява два японски йероглифа Рей и Ки, където Рей е вселенски, божествен и Ки е енергия, дух, сила на живота. Двата йероглифа, взети заедно, означават и просветление - сливането на Универсалната енергия и индивида.

Енергията Рейки лекува човека цялостно. Например, ако се лекува мигрена, Рейки може да повлияе на други органи и равнища, макар ръцете на лечителя да са върху болното място.

Рейки е най-широко разпространената форма на енергийно лечение, чрез непосредствено прилагане на енергията, през ръцете на лечителя, който е само “канал” за фината енергия Рейки.

Изглежда единствената граница, която може да бъде поставена за Рейки е границата, която съществува в представите на човек, както и желанието на лекувания. Рейки не е лечение с вяра, Рейки е лечение чрез поемане на отговорност.

Така самата дума лечение придобива един нов смисъл.

Широко разпространеното схващане е това за лечение на симптомите. Другото, което използват Рейки практикуващите е “връщане” към изначалното състояние на цялост и пълнота.

Има едно идеално състояние, което е присъщо за всеки един от нас, което е най-висшето изражение на това кои сме в действителност. В този смисъл болката и болестта идват именно от разликата между моментното и идеалното състояние на пациента. Лечението в този контекст е довеждането на човек до възможно най-близко до идеалното му проявление на самия него - това става с помощта на Рейки.

Във всяко лечение, основна цел е да се открият ограниченията, да се разпознае модела, по който те работят, да се открие откъде идва въпросния негативен модел(най- често психоемоционален) и да се трансформира чрез осъзнаване.

Рейки работи, като дава на човек достатъчно енергия, за да направи крачка нагоре, за да види нещата и да има кураж да ги преодолее сам.

Живота ни е постоянен поток от определени модели. Понякога се получава така, че самият човек спира лечението. Въпрос на личен избор е дали индивида ще приеме да запази зловредните модели или ще ги освободи и ще опита с нови, които са в по-тясна връзка с неговия висш Аз. Във всеки един момент ние сами градим живота си на база изборите, които правим, или не правим.

При самолечението /лечението с Рейки се реализиа концепцията "Енергодинамиката повлиява психодинамиката", докато при трансперсоналната психотерапия този процес е обърнат "Психодинамиката повлиява енергодинамикта". Всъщносt, когато говорим за холистично лечение (wholistic = цялостен), следва да говорим за движение и в двете направления. Ето защо комбинирайки Рейки с трансперсоналната психотерапия, с психодрамата, хипнотерапията и т.н. се постига холистечно лечение в най-пълен смисъл.

Но Рейки е не само за тези, които искат да станат лечители, то е и за хората, които просто желаят да избавят себе си от някоя болежка, болест или евентуално да помогнат на свои близки. Рейки е и за тези, които търсят едно по пълно разбиране на себе си и живота.

Рейки е прекрасен начин да сложите край на стари навици и пристрастености, да изцелите себе си на ментално и емоционално ниво. Хора, които страдат от перманентно влошено здраве, или са психически дестабилизирани, могат да си помогнат чрез Рейки. Самолечението чрез този природосъобразен и безлекарствен мотод е изключително ефективно.

Използвайки Рейки за да излекувате определен проблем, това често води и до разрешаването на друг проблем. Болката, например, се усеща в напълно различно място от мястото. където е локализирано заболяването. Главоболието, например е често причинено от емоционален стрес. Така лекувайки главоболието, вие се освобождавате и от стреса. Трябва да бъде отбелязано, че повечето от физическите заболявания имат за първопричина заболявания на метафизично ниво (емоционалното и менталното тяло), някой биха предпочели да определят оървопричината, като соматична. Когато изкореним причината обаче, нещата бързо се оправят. Рейки помага също така и на здравите хора при решението на техните житейски проблеми и ускорява духовното им развитие.

Като цяло, Рейки е деликатна, неагресивна техника за самолечение и лечение, една холистична система за балансиране и хармонизиране на човек, която работи като стимулира естествените оздравителни способности на организма – затова постиганите резултати граничат с чудо.

Системата Усуи Рейки (т. нар. Традиционно Рейки, което е най-разпространеното) се изучава в три нива, които ние наричаме 
Рейки 1, Рейки 2 и Рейки 3.

РЕЙКИ 1
дава възможност на човека да лекува себе си и други хора, чрез полагане на ръцете си върху определени позиции по тялото. Чрез ритуала на посвещение човека концентрира в себе си и предава чрез ръцете си лечебната Рейки-енергия.

РЕЙКИ 2
позволява, след допълнителна настройка от Рейки-мастер, човека да се превърне в още по-мощен проводник на енергия Рейки и заедно с въвеждането на определени свещени символи да изпраща тази енергия на разстояние през времето и пространството, т.е ще може да лекува и от разстояние. Освен това човек вече може да лекува не само физическото тяло, но и емоционалното (чувствата и подсъзнанието) и менталното (съзнанието и мисловните модели), както и може да работи с някой кармични структури.

РЕЙКИ 3
е мастерското ниво, където човек получава още по- силна енергия и е в състояние сам да обучава и предава настройки на други хора, посредством свещения ритуал на посвещението. Човек, получил степен Рейки 3 (Рейки мастер) може да лекува на всички нива: физическо, емоционално, ментално и духовно (духа и душата), може да работи с всички кармични структури.


Кратка история на Рейки

Микао Усуи е роден на 15 август 1865 година в Япония, в малко селце Таняй, близо до днешния град Нагоя. Като млад постъпва в будисткия храм Тендай, където започва своето духовно израстване с изучаването на Кико. Това е японската версия на Цигун – дисциплина, чието предназначение е подобряване на здравето с помощта на медитация, дихателни практики и физически упражнения. Тя се фокусира върху развиването и използването на Ки (личната жизнена енергия) и включва методи за лечение чрез поставяне на ръцете върху тялото на пациента.


Кико, обаче, изисква човек да натрупа запас от лечебна енергия с помощта на определени упражнения, преди да я използва за лечение.

Когато използва методът Кико, човек е предразположен към изтощение, тъй като използва собствената си енергия.


Младият Усуи още тогава започнал да си задава въпроса, дали има начин да се лекува, без да е нужно преди това да се натрупва енергия и без да се достига до изтощение на лечителя в края на процедурата. Този въпрос поставя начало на неговите духовни търсения, които години по- късно се увенчават с успех – преоткриването на методът Рейки.


Микао Усуи нарича метода си Усуи Шики Рьохо Рейки. След като системата е принесена на запад, тя започва да се нарича Усуи Рейки в чест на преоткривателят й. Известна е още като Традиционно Рейки, а в Япония се нарича Рейки До.
За своите заслуги и постижения д-р Микао Усуи получава почетната награда Кун Сан Ту на Японското правителство за честна работа в помощ на другите.

Животът му завършил през 1926г. на 9 май във Фукуяма.

Масовото разпространение на Рейки на запад (Америка) започва в края на 70 те и през 80те години на 20 век.

Рейки е много по- съвършена от Кико. Лечителят не използва своята жизнена енергия, затова той не изчерпва себе си, той е само канал за висшата космическа енергия, която преминава през него и лекува цялостно човек. 


Ефектът от Рейки сеансите
стимулиране на естествените оздравителни сили на организма
физическо, емоционално, мисловно и душевно хармонизиране
освобождаване от стреса, напрежението и страха
отстраняване на пораженията вследствие на "психоатаки"
увеличена енергия, жизнеспособност и работоспособност
вътрешна хармония
самоувереност и самоконтрол
засилване на яснотата на съзнанието и творческите способности

Продължителност на Рейки сеанса
Обичайната продължителност на един "пълен" сеанс е 60-90 минути, в приятна обстановка, релаксираща музика. Обикновено степента на отпускане на човека, който се подлага на сеанса е дълбока и често заспива.

Какво представлява сеансът?
Човекът, който се подлага на сеанса е легнал, очите са затворени. Практикуващият Рейки полага ръцете си на определени позиции на тялото, в определена последователност. Полагането на ръце не е задължително- ръцете могат да са на известо разстояние над тялото, ако определена позиция би причинила дискомфорт или смущение у човека, който се подлага на сеанса.

Сеансът се предшества от разговор в който се изяснява конкретният проблем, такъв какъвто пациентът го усеща. Извършва се начална дианостика. В края на сеанса се попълва цялостната карта за анализ, на чиято база Рейки практикуващия може да даде заключение за метафизичната (соматичната) или психоемоционалната първопричина на проблема. Така всъщност 1вият сеанс играе роля на диагностичен сеанс. В някой случай са необходими няколко сеанса (рядко повече от 3) за да се изгради пълната картина на състоянието. В същото време въпреки своята диагностична насоченост тези сеанси имат общо релаксиращо и антистрес въздействие и също носят терапевтичен ефект.

Сеансът Рейки е възможно да се комбинира с Кристалотерапия 

Колко сеанса са необходими?
Не може да бъде определено точно колиество на сеансите. Техният брой се определя във всеки отделен случай индивидуално.
Обичайна практика е човек да бъде обучен, дори и в 1во ниво на Рейки за да може да ги прилага самостоятелно за своето самолечение- това е икономически по-целесъобразно, а и е в съответствие с философията на холистичното лечение- човек да поеме отговорност за соственото си изцеление. Логично звучи, при необходимост от 20-30 сеанса, човек да изкара курс в 1во ниво за 100-200 лв.(това е средната цена за България), вместо да заплаща по 20 лв. на сеанс (средната цена за България).
 


ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ В САЙТА НА
БГ РЕЙКИ АЛИАНС 

dianaanima@dir.bg




Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - Какво е Рейки за мен?
24.12.2006 12:12
Една година преди да получа първата си настройка в Рейки,бях чела за тази енергийна система.Имах познати,които се занимаваха с Рейки,но аз не бях готова за това.Желанието ми за настройка и работа с Рейки дойде почти спонтанно,но в същото време аз знаех,че поемам по нов,непознат за мене път на духовно израстване и развитие.
Получих настройката в Рейки на Белинташ-на едно прекрасно място,светилище в Родопите.Пленена от чудната природа,дарена с много нови приятели,аз вече имах първата си настройка в Рейки.И тогава съмненията и колебанията изчезнаха,аз бях убедена и знаех,че това е моя нов път,дълго търсен и дълго мечтан.
Оттогава и до днес Рейки е с мен,помагам на себе си,на децата си ,на приятелите си-а това ми носи огромно удовлетворение.
Осъзнавайки нещата по нов ,различен начин,Рейки ме дарява със силата да се справям с ежедневните ми отговорности.
Красиво е,приказно е да работиш с тази финна и деликатна енергия!
цитирай
2. анонимен - Reiki
14.06.2007 21:47
Имам първо ниво на Рейки. Това е едно невероятно усещане, усещане за себе си и всичко наоколо. Тази енергия ме дарява с много сила и любов, зарежда ме и ме прави по-стабилна и омиротворена.Щастлива съм, че мога да помагам на най-близките си. Това ми носи невероятно удовлетворение. Най-общо Рейки е енергия, която прави човешкият живот смислен чрез възможността да помогнеш на Другия.
Благодаря на Гранд Мастера М. Усуи за това, че е преоткрил тази изключителна сила!!!
цитирай
3. анонимен - ot 4 godini sam reiki kanal 4uvstvam ...
19.04.2010 21:43
ot 4 godini sam reiki kanal 4uvstvam se strahotno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reiki
Категория: Други
Прочетен: 90017
Постинги: 5
Коментари: 7
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031